Albisteak-Bloga

Badakizu Lauaxetako jantokiko menuaren ikurrak interpretatzen?

10-11-2015

2015-2016 ikasturte honetan, berritasun moduan ikur batzuk gehitu dira Lauaxeta Ikastolako menuetan; aurretik egiten genbiltzan bideari jarraitu eta besteak beste ingurumen-inpaktu gutxiago sortzeko asmoz.  Hain zuzen, lau dira menuetan agertzen diren ikur berriak. Badakizu zeintzuk diran?

Ikusi gure menua:

Lauaxeta Ikastolako jantokiko menua

Jakin nahi al dozu zer esan nahi dauan ikur bakoitzak? Jarraitu irakurtzen...

 

 

Lauaxeta Ikastolako jantokiko menuaren sinboloak

1.  PRODUKTU EKOLOGIKOEKIN PRESTATURIKO MENUA

Produktu ekologikoak inolako produktu kimiko eta genetikoki eraldaturiko produktu (GEP) erabilerarik gabe lortzen direnak dira. Modu honetan, osasungarriagoak diren eta kalitate hobea daben produktuak lortzen doguz, natura errespetatzea eta aldaketa klimatikoaren efektua gutxitzea lortzen dogun heinean.

2.  BERTOKO PRODUKTUEKAZ PESTATURIKO MENUA

Bertoko produktuak kontsumitzearen arrazoien artean, honako hauek doguz: elikagai osasuntsu eta freskoen kontsumoa sustatzea eta bertako ekonomia, ekonomia familiarrean zein eskala txikiko ekonomian laguntzea

3. KARBONO AZTARNA BAXUKO MENUA

Edozein elikagai prestatzeak atmosferara CO2-ko ekarpena suposatzen dau eta hori dala eta, ingurune-inpaktua eta karbonozko oinatz handiagoak izaten dira. Beraz, GASCAtik hurrengo ezaugarrietan oinarritzen dira karbono aztarna baxuko menuen diseinurako:  Sasoiko produktuak kontsumitzea, garai bakoitzeko betiko zaporeez gozatuz eta elikagaien garraioak eragindako CO2-ko emisio murrizpenean laguntzea, 

4.  HOBEKUNTZA KARDIOBASKULARRERAKO MENUA

Gaixotasun kardiobaskularrak Europako herrialde gehienetan heriotza kausa nagusiena dira. Hori dela eta, txikitatik jateko ohitura osasungarriak ikasi behar doguz.

Zertan oinarritzen da hobekuntza kardiobaskularrerako menua?: gantz saturatu gutxiago daukeen elikagaiak aukeratzean, fruta eta barazki gehiago jatean, zuntz gehiago duten elikagaiak aukeratzean (lekaleak, fruta eta barazkiak) eta edari azukredunak eta opilak saihestean.

Ohitura osasungarriak sustatzeagaz batera ingurumenarekiko errespetua ere ezinbestekoa da.

 

Antzerako albisteak

13-11-2020

Osasunean elikatuz, osasunean heziz

Elikadura osasuntsuaren ohiturak ikasi egiten dira, eta ikastolan egiten dan lanaz harago, garrantzitsua da familia-eremuan zentzu horretan heztea, adibidearen bidez. Funtsezkoa da elikadura osasungarrian zelan hezi jakitea, osasuna eta eskola-errendimendua baitira helburu. Baliabide batzuk eskaintzen deutsuguz. Ikusi nahi al dozuz?

Segi irakurtzen.

16-09-2020

Zelan antolatzen da jantokia egungo egoeran?

Bazkaltzeko unea da ikasleek beren maskara kentzen daben une bakarra. Hori horrela, segurtasun handiagoko egoera bat ahalbidetzeko, honako neurri honeek ezarri dira jantokian.
Segi irakurtzen.

Gure buletinean harpidetu

  • Q de calidad 2001
  • Q de calidad 2003
  • Cooperativa de utilidad pública
  • EFQM
  • Certificado de Escuela Sostenible
  • UNESCO
  • Distinguished Educator
  • Logo heldutasuna IKT
  • Academica diploma dual international studies
  • Cambridge English Language Assessment
  • Onetwothink